Pomoc v Sýrii pokračuje

28. března 2024

Na začátku února 2023 zasáhlo sever Sýrie zemětřesení o síle 7,8 Richterovy stupnice. Tisíce lidí přišly o život a další tisíce byly zraněny. Situace v celé zemi, nejen v zasažené oblasti, je stále špatná. Podle letošní únorové zprávy OCHA potřebuje humanitární pomoc 16,7 mil. lidí. Naše podpora směřuje stále do severní části k lidem, kteří se vyrovnávají s důsledky jak loňské přírodní katastrofy, tak především dlouholetého konfliktu.

Pomoc v Sýrii pokračuje
28. března 2024 - Pomoc v Sýrii pokračuje

Díky partnerovi na místě jsme mohli lidem zasaženým zemětřesením poskytnout pomoc a alespoň základní ochranu před zimou. Do konce června jsme se díky prostředkům z naší sbírky podíleli na pomoci pro 1 802 rodin (10 357 osob), které obdrželi jednorázovou peněžní pomoc v hodnotě 150 dolarů. Celkem jsme na tuto pomoc poslali téměř 1,2 milionu Kč.

Zemětřesení v severní Sýrii ještě více prohloubilo krizi těch, kdo se potýkají s následky více než desetiletého konfliktu v zemi. Kromě základního nedostatku potravin, hygienických a jiných potřeb došlo ke zhoršení dodávek elektřiny, protože zemětřesení způsobilo rozsáhlé škody na již tak křehké infrastruktuře a zničilo rozvodné sítě. Nedostatek osvětlení má přímý dopad na přístup dětí ke vzdělání, zejména ve venkovských oblastech.

Opravená třída ve škole v Aleppu  (foto: LWF Jordánsko)Opravená třída ve škole v Alleppu (foto: LWF Jordánsko)

Mnoho veřejných škol funguje na dvě směny, aby se do nich vešlo více dětí, ale chybějící elektřina v odpolední/večerní směně neumožňuje zajistit vhodné podmínky pro výuku pro všechny. Podle údajů UNHCR pro Sýrii znamená nedostatek osvětlení také vyšší riziko pro chlapce, dívky a ženy, kteří mohou být v pozdních hodinách napadeni či mohou být dokonce vystaveni domácímu sexuálnímu a genderově podmíněnému násilí.

Proto jsme na začátku letošního roku poskytli Světové luterské federaci v Jordánsku (LWF Jordánsko) spolupracující s Řeckým pravoslavným patriarchátem Antiochie a celého Východu (GoPA) téměř dalších více než 1,3 mil. korun, a to na podporu zajištění vzdělávání a ochrany ve městě Aleppo a jeho okolí.

Z poskytnutých prostředků bude financována instalace solárních světel ve čtyřech školách v oblasti Aleppa zasažené zemětřesením. Zároveň budou zavedena energeticky úsporná řešení osvětlení, aby byl zajištěn spolehlivý zdroj elektrické energie. Vedení a zaměstnanci škol budou vyškoleni v údržbě instalovaných solárních světel, aby byla zaručena jejich dlouhodobější životnost.

Učitelé se navíc seznámí s využíváním technologií poháněných solární energií pro účely výuky a učení. Jejich studenti se tak již v raném věku dozví o možnostech využívání dostupných a k životnímu prostředí šetrných zdrojů, což nepochybně podpoří jejich budoucí ekologické myšlení.

V neposlední řadě získá 200 rodin, jejichž děti chodí do nově osvětlených škol, solární lampy a svítilny, které pomohou řešit potřebu osvětlení v domácnostech. Podpoří i pohyb členů rodiny po městě v čase po setmění či brzy ráno.

Věříme, že školy vybavené solárním systémem poskytnou bezpečnější a přívětivější prostředí pro výuku. Sníží se i míra předčasného ukončování školní výuky zejména ve večerních hodinách. A děti tak budou moci chodit do školy a získat tolik potřebné vzdělání.

 

Oprava přední části školy v Aleppu

Oprava přední části školy v Aleppu (foto: LWF Jordánsko)

Oprava třídy ve škole v Aleppu (foto: LWF Jordánsko)

Oprava třídy ve škole v Aleppu (foto: LWF Jordánsko)