V kambodžské provincii Kampong Speu proběhlo úspěšné školení o výrobě potravinářského prášku

8. března 2024

V prosinci 2023 zahájilo Humanitární středisko Diakonie ČCE nový kambodžský projekt, který navazuje na předchozí podporu místních zemědělců sdružených do zemědělských kooperativ, v jihozápadní provincii Kampong Speu. Právě členové ze dvou těchto kooperativ se ve dnech od 26. února do 8. března 2024 účastnili školení zaměřeného na zpracovávání a následný prodej výživných a zdravých potravinářských prášků a směsí.

V kambodžské provincii Kampong Speu proběhlo úspěšné školení ve výrobě potravinářského prášku
8. března 2024 - V kambodžské provincii Kampong Speu proběhlo úspěšné školení o výrobě potravinářského prášku

Školení v okresu Aoral pro 18 účastníků z kooperativ Raeksmey Sameakki a Trapeang Chhrou, které se uskutečnilo díky našemu projektu ve spolupráci s organizací Life with Dignity, se věnovalo samotné výrobě, zejména zajištění obsluhy dodaných přístrojů, tedy sušičky, vakuovací baličky, loupače, mixérů, kráječů a dalšího drobného vybavení (nože, mísy, cedníky atd.). Účastníci se učili také potřebným technikám a postupům pro zpracování potravin. Vyrobený potravinářský prášek obohatí stravu místních obyvatel a zároveň se stane jednou z podnikatelských činností obou zapojených zemědělských kooperativ.

Prášky obsahují vyvážené složení bílkovin, sacharidů, tuků a zároveň potřebných vitamínů a minerálů. Je možné je míchat podle nutričních potřeb jednotlivců. Tedy pokud vám například některé z vitamínů chybí, lze směsi připravit a namíchat tak, aby nedostatek vitamínů do těla dodaly.

Konzumovat se pak dají buď přidáním do jídla nebo přímo uvařením zdravých instantních polévek či přípravou různých ovocných limonád. Prášky jako použitá forma zpracování přispívají ke zvýšení hodnoty původní suroviny a zároveň umožňují jejich dlouhodobé skladování.

Účastníci školení se pod vedením Terezy Brůny Slámové, PhD. a Ing. Jana Staše z Fakulty tropického zemědělství z České zemědělské univerzity v Praze naučili správným postupům zpracování zeleniny, ovoce, ryb, masa či ořechů pro výrobu výsledného prášku. Oba univerzitní pracovníci, kteří jsou odbornými garanty celého projektu, dohlíželi na to, aby budoucí výrobci výživných prášků a směsí jednotlivé kroky správně vykonávali, a do budoucna tak byla zajištěna produkce kvalitního zboží s dlouhou životností.

Na školení financované z fondu Partnerství pro Cíle udržitelného rozvoje mezi Českou republikou a Rozvojovým programem OSN navazovala také část věnující se dodržování hygienických norem a bezpečnosti při zpracování potravin či prodeji a marketingu potravinářských prášků na místním trhu.

 

UNDP

Partnerství pro Cíle udržitelného rozvoje mezi Českou republikou a Rozvojovým programem OSN.

Projekt Výroba potravinářského prášku bohatého na živiny v provincii Kampong Speu, Kambodža je realizován Rozvojovým programem OSN (UNDP) za finanční podpory Ministerstva zahraničních věcí České republiky.