Školení povodňových dobrovolníků v Křižanově

27. května 2015
Školení povodňových dobrovolníků v Křižanově
27. května 2015 - Školení povodňových dobrovolníků v Křižanově

Je jasné, že povodně někde a v nějaké podobě zase přijdou.

Témat ke společnému zpracování bylo dost – jak se lépe připravit na akutní fázi povodní, co zlepšit v péči o dobrovolníky, jak pracovat s obcemi v době mezi povodněmi, kdy je zdánlivě klid. Nové informace si odnesli nejen dobrovolníci, ale také vedení kurzu, koordinátorky oddělení Humanitární pomoci v ČR. Školení se uskutečnilo díky finanční podpoře Jihočeského kraje a Ministerstva vnitra.

Složení dobrovolníků bylo pestré. Olga zažila velkou vodu ve svém domě a vesnici opakovaně, jiní za sebou měli zkušenost jako dobrovolníci, další prostě zaujala nabídka školení a chtějí být připraveni pomoci, až to bude zase potřeba. Díky laskavému a pevnému vedení Evy a Kamily rychle vznikla přátelská a pracovní atmosféra.

 

V pátek večer předvedla lektorka Iva Hlavinková, co znamená PRVNÍ POMOC ŽIVĚ. Více uvidíte na fotkách.

V sobotu jsme přinesli svá evakuační zavazadla a zjistili, co v nich chybí, případně přebývá. Podle motta „Táhneme za jeden provaz“ jsme se pak vžili do svých rolí mezi zasaženými, v obci nebo ve státní správě, zkoumali jsme, jak se mění vztahy a potřeby před povodní a při ní. Hledali jsme, co v krizové chvíli potřebujeme, co od koho čekáme, jaké máme povinnosti či možnosti. Jasné priority u všech skupin byly: informace, koordinace, spolupráce.

Odpoledne jsme se dozvěděli, jaké jsou fáze povodně, a v rámci tématu „odolnost komunit“ tvořili ve čtyřech skupinách na papíře ideální obec, která bude na povodně připravena tak dobře, že škody budou opravdu minimální. Při všem opět hrají důležitou roli informace – jak se k lidem během povodní dostanou, jak často, které jsou nejdůležitější, a také, jak a o čem informovat obce v době klidu.

Nedělní dopoledne patřilo péči o dobrovolníky – co nabízejí a co jim třeba ještě chybí.

Díky za skvělé vedení Evě, Kamile, Gábině a Beatě a za podporu v jejich zádech lektorovi Vojtovi. Obsah školení byl bohatý a rozmanitě zpracovávaný a hladem jsme rozhodně taky netrpěli. Je dobré potkat se s tolika různými lidmi, spolupracovat a posunout přemýšlení o věcech o kousek dál.

Povodně zase přijdou a my chceme být co nejlépe připraveni.